Top 10 cele mai bune uleiuri esentiale pentru somn

Top 10 cele mai bune uleiuri esentiale pentru somn

 

Cu totii ne dorim sa adormim usor dupa o zi intreaga de evenimente care mai de care mai provocatoare si sa ne trezim a doua zi cu bateriile incarcate, odihniti si gata sa infruntam lumea. Din pacate, nu intotdeauna este posibil, ba chiar mai mult, in ultimul timp din ce in ce mai des adormim greu, iar cand in sfarsit se intampla, somnul este superficial, cu vise intense.

Din fericire, putem sa ne pregatim pentru o noapte linistita si reconfortanta cu ajutorul uleiurilor esentiale. Un somn de calitate este absolut necesar pentru a avea o viata sanatoasa. Majoritatea dintre noi se simt bine dupa un somn de 7-8 ore, dar nu este o regula generala.

Uleiurile esentiale, extrase din plante, sunt foarte concentrate si pot fi folosite atat in starea lor pura, in difuzoarele de aromaterapie, cat si diluate in ulei vegetal, pentru a fi aplicate in siguranta pe piele.

 

Cele mai potrivite 10 uleiuri esentiale care va pot ajuta sa dormiti bine sunt:

Lavanda

Musetel roman

Salvie sau salvie sclarea

Maghiran

Mandarina sau tangerine

Portocala

Petitgrain

Cedru (oricare dintre variatele sale – cedru atlas, cedru virginian sau cedru himalayan)

Ylang ylang

Tamaie

 

Uleiurile esentiale relaxeaza mintea, elimina stresul, calmeaza emotiile si pregateste corpul pentru somn, pentru depasirea obstacolelor care de obicei ne impiedica sa adormim usor.

Puteti folosi un singur ulei esential, dar prin combinarea lor, veti obtine rezultate mult mai bune.

Dintre multiplele metode de utilizare ale uleiurilor esentiale, le vom alege doar pe cele mai accesibile si va oferim cateva retete, care speram ca va vor trezi curiozitatea de a le incerca.

 

Difuzia aromaterapeutica

Chiar daca este cea mai cunoscuta si folosita metoda de utilizarea a uleiurilor esentiale, exista unele reguli care este bine sa fie respectate. In primul rand, inainte de a porni orice difuzor de aromaterapie, este bine sa aerisiti camera.

Iarna, poate este mai placut sa folositi lampa de aromaterapie. Aceasta este incalzita prin intermediul direct al unei lumanari, iar bolul in care se afla apa nu trebuie sa fie prea mic, deoarece apa se evapora prea repede si uleiul se poate incalzi prea mult. Distanta pana la flacara ar trebuie sa fie de cel putin 10 cm, in asa fel incat apa sa nu ajunga la punctul de fierbere. Uleiurile esentiale, care vor pluti la suprafata apei vor incepe sa-si difuzeze aroma lor placuta.

Numarul de picaturi pe care le puteti folosi in lampa de aromaterapie depinde de dimensiunea camerei. Ca regula generala, se pot pune 5 picaturi de ulei esential pentru o suprafata de 5 mp. Unele uleiuri esentiale, cum sunt cele din citrice (mandarina, portocala, tangerine) care au nota de parfum de varf, sunt mai volatile si mirosul lor este mai suav. De aceea puteti folosi mai multe picaturi, spre deosebire de tamaie si cedru, de exemplu, care au o nota de baza si mirosul lor persista mai mult in timp.

Tot timpul, anului, dar mai ales vara, puteti folosi difuzorul electric de aromaterapie. Acesta este conectat la o sursa de energie electrica sau functioneaza prin cablu USB direct din laptop sau din calculator. In apa din rezervorul aparatului se pot pune 10-15 picaturi de ulei esential, in functie de suprafata incaperii.

Indiferent de dispozitivul pe care alegeti sa-l folositi, nu va culcati niciodata inainte de a-l opri. In general, se recomanda sa porniti aparatul de aromaterapie cu 30 de minute sau o ora inainte de a va culca.

Sugestii de formule pe care le puteti incerca:

  1. Ulei esential tamaie 2 picaturi

            Ulei esential cedru               2 picaturi

            Ulei esential mandarina      4 picaturi

 

  1. Ulei esential petitgrain 3 picaturi

            Ulei esential tangerine        3 picaturi

            Ulei esential portocala         2 picaturi

           

  1. Ulei esential portocala 5 picaturi

            Ulei esential maghiran        2 picaturi

            Ulei esential cedru               1 picaturi

 

  1. Ulei esential cedru 5 picaturi

            Ulei esential lavanda           2 picaturi

            Ulei esential tamaie             1 picaturi

 

  1. Ulei esential ylang ylang 3 picaturi

            Ulei esential tamaie             3 picaturi

            Ulei esential salvie               2 picaturi

 

  1. Ulei esential cedru atlas 3 picaturi

            Ulei esential lavanda           3 picaturi

            Ulei esential tangerine        2 picaturi

 

Aplicarea locala

Uleiurile esentiale pure pot fi aplicate direct pe piele numai dupa ce le diluati corespunzator, intr-un ulei vegetal. Va puteti prepara un ulei de masaj pe care sa-l aplicati seara, dupa dus, pe pielea umeda, sau un roll on usor de folosit in punctele de puls, pe talpile picioarelor si in zona plexului solar, centrul corpului nostru, acel loc in care simtim ca emotiile negative ne provoaca asa zisii “nervi la stomac”.

  1. Ulei esential tangerine 4 picaturi

            Ulei esential lavanda           3 picaturi

            Ulei esential maghiran        2 picaturi

            Ulei esential de musetel roman diluat 5% in ulei de strugure  5 ml

            Ulei de migdale* dulci         5 ml

 

  1. Ulei esential petitgrain 3 picaturi

            Ulei esential portocala         3 picaturi

            Ulei esential ylang ylang    3 picaturi

            Ulei de migdale dulci           10 ml

 

  1. Ulei esential cedru 3 picaturi

            Ulei esential lavanda           5 picaturi

            Ulei esential maghiran        2 picaturi

            Ulei de migdale dulci           10 ml

 

  1. Ulei esential petitgrain 3 picaturi

            Ulei esential tamaie             3 picaturi

            Ulei esential de musetel roman diluat 5% in ulei de strugure  5 ml

            Ulei de migdale dulci           5 ml

*puteti inlocui uleiul de migdale dulci cu orice alt ulei vegetal, fara miros, pentru a nu altera mirosul uleiurilor esentiale.

 

Baie pentru o noapte buna

Ce poate fi mai relaxant, seara, inainte de culcare, decat o baie buna! Uleiurile esentiale folosite in apa din baie se distribuie uniform pe toata suprafata corpului si patrund prin porii pielii cu usurinta. Stresul si emotiile acumulate in timpul zilei, oboseala si chiar contracturile musculare isi gasesc leacul printr-o baie aromata. Sunt cateva reguli pe care trebuie sa le respectati atunci cand folositi uleiurile esentiale in apa din baie. In primul rand, in timp ce  umpleti cada cu apa, preparati-va amestecul preferat intr-un bol, folosind urmatoarea formula:

 

Ulei esential sau amestec de uleiuri esentiale                           6-8 picaturi

Sare Epson sau bicarbonat de sodiu sau sare neiodata*         1-2 linguri

 

Cand cada este plina, inchideti usa, daca nu ati facut-o deja si adaugati continutul bolului, agitand bine apa pentru dizolvarea sarii si dispersarea uleiurilor esentiale.

Ramaneti in cada 10-15 minute. După baie, va stergeti prin tamponare cu prosopul pentru a nu indeparta complet uleiurile esentiale.

 

*aromaterapeutii recomanda folosirea unui ulei vegetal in locul sarii. Singurul inconvenient, in acest caz, sunt urmele de ulei care raman pe cada.

 

Spray aromaterapeutic

Usor de pregatit, spray-ul poate fi un mod distractiv de a folosi uleiurile esentiale cu 10 minute inainte de culcare. Doar pulverizati deasupra asternutului sau a pernei, dupa ce agitati bine flaconul si gata! Sau poate veti dori sa-l folositi ca spray pentru corp….

Aveti nevoie de:

- un flacon tip spray, neaparat din sticla inchisa la culoare,

- apa distilata sau apa filtrata

- alcool          

- ulei esential

 

O formula simpla de spray pentru o noapte buna este: 

Ulei esential lavanda           10 picaturi    

Ulei esential portocala         5 picaturi

Ulei esential salvie               5 picaturi

Votca                                      2 lingurite (10 ml)

Apa distilata                          20 ml

Sticla cu pompa pulverizatoare de 30 ml             1 bucata

 

Adaugati mai intai alcoolul in sticla, apoi uleiurile esentiale. Completati cu apa, inchideti stica si agitati-o bine. Lipiti pe sticla o eticheta cu denumirea preparatului.

 

Incercati combinatii noi si jucati-va cu aromele. Este imposibil ca mirosurile naturale ale plantelor, in foma lor pura sa nu va incante simturile si sa va bucure sufletul.

 

Noapte buna si vise frumoase!

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.