Ulei extravirgin de pracaxi – 10 ml
Cod produs: 02433
Stoc: 9
18,00 Lei
Fara TVA: 15,13 Lei

Cantitate

Uleiul de pracaxi este obtinut din presarea la rece a samburilor arborelui Pentaclethra macroloba, care creste in nordul Braziliei, Guyana, dar si in alte regiuni ale Americii Centrale. Virtutile terapeutice ale acestui copac sunt cunoscute de populatiile indigene, care beneficiaza de acestea de mult timp. Coaja acestui copac este folosita in special pentru combaterea dizenteriei, ulcerului, veninului de sarpe, scorpion, dar si a intepaturilor de insecte. 

Pentaclethra macroloba este un arbore de talie medie ce poate ajunge pana la 40 m inaltime, cu frunze asemanatoare cu cele ale palmierului si flori mici albe, adunate in ciorchini. Fructul sub  forma unei pastai in forma de semiluna, are culoare brun-rosiatica, o lungime intre 20 si 50 de cm si contine intre 4 - 8 samburi de culoare maro.

Sunt necesare aproximativ 35 de pastai pentru a obtine un kilogram de seminte care, odata uscata, vor avea un continut de 30% de ulei. In mod traditional, uleiul Pracaxi se obtine dupa ce se seminte uscate sunt supuse procesului de coacere. In Amazon, este folosit in mod traditional de catre populatiile locale pentru tratarea anumitor infectii ale pielii, dar si pentru imbunatatirea aspectului pielii, deoarece previne formarea vergeturilor si combate imperfectiunile pielii. 

De asemenea, este folosit in mod traditional pentru ingrijirea si infrumusetarea parului, actionand asemanator balsamului pentru par, care va fi mai usor de descurcat si de coafat. 

Unul dintre cele mai bogate uleiuri vegetale in acid behenic (de 6 ori mai mult decat in uleiul de arahide), contine, de asemenea, acizi grasi, cum ar fi acid oleic, linoleic si acizi lignocerici, care au proprietati emoliente bune si protejeaza pielea impotriva deshidratarii. Reface echilibrul lipidic de la nivelul epidermei, stimuleaza regenerarea celulelor si reda pielii aspectul neted si ferm. 

Datorita bogatiei sale de acid behenic, este un ulei ideal in ingrijirea parului cret, ondulat. Este renumit pentru capacitatea lui de „disciplinare a parului”, impiedica incurcarea lui, aparitia asa numitelor noduri care pot strica coafura. Uleiul de pracazi poate fi folosit la prepararea unor serumuri care se aplica pe parul umed, in cantitate foarte mica si uniform distribuita, pentru un par cu aspect matasos, suplu, stralucitor si pentru bucle conturate. 

Metoda de obtinere: presare la rece 

Partea folosita a plantei: semintele

Denumire botanica: Pentaclethra macroloba

Tara de origine: Brazilia, padurile amazoniene

Cultura: salbatica

Familie botanica: Fabacées

Utilizare: ingredient cosmetic

Calitate: 100% pur si natural, obtinut prin presare la rece - prima presa – fara tratament chimic

Proprietati organoleptice: aspect de lichid uleios, in general tulbure, si partial cristalizat la 

la temperatura camerei. Pentru a face uleiul complet fluid si omogen, treceti flaconul sub un jet de apa fierbinte, inainte de utilizare.

Culoare: galben deschis pâna la maro galbuie

Miros: miros caracteristic al plantei cu note de arahide si cafea

Consistenta: suficient de bogat pentru a putea fi aplicat direct, cremos si matasos, cu putere rapida de penetrare

Densitate: 0.91-0.94

Compozitie acizi grasi (analiza cromatografica in faza gazoasa):

- Acizi grasi polinesaturati esentiali (PUFA sau EFA) sau vitamina F: acid linoleic (omega-6) (11,46%-12.51%)

- Acizi grasi mononesaturati (MUFA): acid oleic (omega-9) (50.35%-50,49%)

- Acizi grasi saturati (AGS): acid behenic (15,91%-17,01%), acid lignoceric (9,62%-11,59%), acid palmitic (1,69%-2,06%).

Acidul oleic provine din limba latina si inseamna ulei. Aceasta lipida face parte din familia omega-9. Spre deosebire de acizii omega-3 si 6, omega 9 nu sunt clasificati ca acizi grasi esentiali, deoarece organismul uman le poate produce din alti acizi grasi. Ele sunt totusi foarte importante si participa la functionarea corecta a sistemului cardiovascular. Acidul oleic este cel mai abundent acid gras mononesaturat cu catena lunga din corpul nostru. Foarte hranitor pentru piele, o face mai supla si mai moale, dar si mai radianta. Acidul behenic si acidul lignoceric: acesti acizi grasi saturati cu catena lunga dau consistenta vascoasa, semi-cristalina a uleiului vegetal de pracaxi. Este destul de rar sa gasesti o cantitate semnificativa din acesti acizi intr-un ulei vegetal. Functia lor este aceea de a facilita patrunderea usoara a uleiului in piele/par fara a lasa urme grase. 

Acidul behenic este renumit pentru proprietatile sale de balsam pentru par, fiind utilizat pe scara larga in ingrijirea parului.

Alti constituienti activi:

- Vitamina E (alfa-tocoferol): antioxidant natural, combate degradarea celulara si imbatranirea pielii, provocata de radicalii liberi, radiatiile UV

- Fitosteroli (inclusiv stigmasterolul): cu rol protector si regenerator, antiinflamator si calamant


Uleiul de pracaxi pentru ingrijirea parului:

- poate fi folosit ca alternativa natrurala a balsamului pentru par, descurca parul in mod eficient.

-  disciplineaza parul rebel, cret sau ondulat, care in geeneral este greu de coafat

- protejeaza parul si pastreaza forma dorita de aranjarea a lui in timpul folosirii uscatorului sau a placii de intins parul

- hraneste si hidrateaza cuticula firului de par, in cazul parului uscat, fragil si cu varfuri despicate.

- datorita atingerii lui matatoase nu incarca parul

- contribuie la formarea unor bucle frumoase si ordonate, in cazul parului cret, ondulat.

Utilizare:

- par rebel

- par cret, ondulat

- par uscat, casant

- par vopsit sau decolorat

- par aspru, tern, cu fire despicate

- trateaza problemele scalpului: matreata, mancarimile, eczelemele, iritatiile, datorita proprietatilor sale antifungice

Cum il puteti folosi:

Uleiul de pracaxi poate fi folosit ca atare sau incorporat in diferite preparate, intr-o concentratie de 3% in:

- masti capilare – poate fi combinat cu ulei de jojoba, cafea verde, cocos, susan, macadamia, fistic, etc.

- sampon sau balsam nutritiv – 1-2 picaturi de ulei de pracaxi in cantitatea de sampon folosita pentru o singura spalare. 

- serum pentru par, aplicate pe parul umed (fara clatire ulterioara, ca produs leave in), inainte de uscare/coafare. Puneti pe palme 1-2 picaturi de ulei de pracaxi si intindeti-l uniform pe lungimea firului de par insistand in zona varfurilor despicate. Il puteti combina cu uleiul de jojoba!


Uleiul de pracaxi pentru ingrijirea pielii:

Ca ingredient cosmetic, uleiul de pracaxi este puternic hidratant, grabeste cicatrizarea tesuturilor dupa interventii chirurgicale, stimuleaza reinnoinrea celulara si are efect regenerant. Continutul bogat in vitamina E, fitosteroli si acizi grasi il recomanda pentru efectele sale antirid si anti-imbatranire, dar si pentru tratarea acneei, a depigmentarilor si previne formarea vergeturilor.

Proprietati:

- mentine nivelul optim de hidratre al pielii, 

- hraneste si reface echilibrul lipidic

- calmeaza iritatiile

Recomandat pentru:

- ten matur

- ten uscat

- acnee severa, rozacee

- psoriazis

Cum puteti folosi uleiul de pracaxi:

- incorporat intr-o crema potrivita tipului de ten (uscat, acneic, matur, antirid) sau pentru zona de contur a ochilor.

- combinati 10 ml de ulei de pracaxi cu 90 ml de ulei de susan si folositi-l ca ulei d emasaj pentru a preveni formarea vergeturilor.  

- ca balsam pentru buze 

- adaugat in crema pentru corp sau in crema de maini.


Conditii de pastrare si conservare

Uleiul vegetal nu este foarte sensibil. A se pastra la temperatura camerei, in recipientul original, bine inchis, ferit de, lumina si caldura.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!
Produse asemanatoare