Ulei esential de chiparos - puritate 100% – 10 ml
Cod produs: EO-23
21,00 Lei
Fara TVA: 17,65 Lei

Cantitate

Uleiul esential de chiparos este extras prin distilare cu aburi din ace si ramurele tinere de chiparosi, arbori care cresc in zona mediteraneana. Arborele de chiparos a devenit renumit dupa ce Van Gogh l-a pictat in operele sale. 


Denumire latina: Cupressus Sempervirens.

Partea folosita a plantei: Ace si ramurele  

Tara de origine: Spania.

Modalitatea de obtinere: distilare cu aburi

Nota parfum: mijloc


Proprietati: astringent, antiseptic, antispasmodic, deodorant, diuretic, hemostatic, hepatic, hemostatic (opreste sangerarea), sudorific, vasoconstrictor, tonic respirator si sedativ.

Se combina cu citricele (lime, lamaie, portocala, bergamota), salvie, tamaie, ienupar, lavanda, maghiran, pin, rozmarin, santal. 


Sanatate

Acest ulei esential actioneaza ca vasoconstrictor, in cazul venelor varicoase si pentru hemoroizi, este util in cazul unor menstruatii abundente (regleaza ciclul menstrual), opreste transpiratia excesiva, tuse, bronsita, hemoragii.

Intr-un ulei de masaj - uleiul esential de chiparos este diuretic si contribuie la:

- eliminarea toxinelor

- scaderea tensiunii

- curatarea rinichilor

- imbunatatirea digestiei, impiedica formarea gazelor in intestine

- scaderea in greutate, eliminarea celulitei

- drenarea limfei

  

Folosit intr-o apa de gura - intareste gingiile 

Acest ulei calmeaza crampele musculare, durerile reumatice si artritice. Datorita efectului sau antispastic, uleiul esential de chiparos este util in ameliorarea sindromului picioarelor obosite si a celui de tunel carpian - prin stimularea circulatiei sangelui si calmarea durerilor.


Uleiul de chiparos asigura sanatatea optima a ficatului, prin reglarea eliminarii corespunzatoare a bilei, contribuie la scaderea nivelului de colesterol.

Un studiu efectuat pe sobolani la Centrul National de Cercetare din Cairo, Egipt in 2007 a evidentiat ca unii compusi izolati din ulei esential de chiparos au efect hepatoprotector. Acesti compusi izolati din uleiul esential au scazut semnificativ transaminazele, nivelul de colesterol si trigliceride si cresterea semnificativa a nivelului de proteine totale in cazul administrarii la sobolani. 


Folosit in inhalatii calmeaza tusea convulsiva, usureaza respiratia (astm, bronsita).

In comprese reci - 5-6 picaturi de ulei esential in 300 ml de apa rece - opreste sangerarea nazala. 


Cosmetica si ingrijirea parului

Datorita efectului astringent si antimicrobian, uleiul de chiparos este util in tratarea acneei.

Adaugat intr-un sampon, balsam sau masca impotriva caderii parului - actioneaza la nivelul foliculului de par intarind radacina. 


Psihic si emotional

- are efect sedativ

- relaxeaza mintea si corpul prin eliminarea stresului si anxietatii

- calmeaza emotiile puternice, cum ar fi furia, fiind foarte util in perioadele in care se produc schimbari senificative in viata noastra (traume, socuri, esecuri)

- readuce bunadispozitie 


Arborele de chiparos este considerat a fi un copac al mortii, de aceea crestea mai ales in cimitire si era asociat cu zeul infernului, Hades. Fenicienii si cretanii foloseau lemnul acestor arbori pentru constructia navelor si a caselor; egiptenii faceau din el sarcofage, iar grecii sculptau statui pentru zei.

Legenda spune ca si crucea Domnului Iisus Cristos era din lemn de chiparos, acesta fiind un alt motiv pentru care chiparosul este legat de moarte.

In mod ironic, denumirea botanica a chiparosului provine din limba greaca, Sempervirens, care inseamna traieste vesnic.


Conditii de pastrare si depozitare: uleiurile esentiale sunt sensibile la actiunea razelor ultraviolete, iar constituientii lor se pot evapora progresiv, daca nu sunt  pastrate in conditii optime. Este foarte important ca uleiurile esentiale sa fie pastrate in sticle inchise la culoare si bine inchise, la temperaturi cuprinse intre  5°C  si 40°C.


Precautii:

Nu se utilizeaza in perioada de sarcina.

Folositi numai diluat (maxim 2%) si acordati o atentie speciala in cazul folosirii pe pielea sensibila. 

Evitati contactul cu ochii si mucoasele membranare

Nu folositi uleiurile esentiale direct pe piele.

A nu se lasa la indemana copiilor

Anumiti compusi naturali din compozitia uleiurilor esentiale pot prezenta riscul de aparitie a unor reactii alergice, mai ales persoanelor cu pielea sensibila.

Ca regula generala, se recomanda efectuarea unui test de sensibilitate: aplicati in plica cotului un amestec format din 2 picaturi de ulei esential diluat intr-o  lingurita de ulei vegetal si asteptati 48 de ore pentru a vedea daca apare vreo reactie.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!